Életveszélyben lévő kitelepített keresztények támogatása

Mianmarban – bár a nemzetközi címlapok nem említik – a helyzet továbbra is feszült. A CSI által támogatott belső menekültek táborában élő karén keresztények féltik az életüket a katonaság újabb támadásai miatt. A CSI partnere, a Kakreh Moo nagy veszélynek van kitéve, amikor segélyt szállít a belső menekültek táborába. De az emberek hálája motiválja őt, hogy folytassa.

Mianmar kiemelt kép

A CSI több már mint két éve támogatja azt a mianmari tábort, ahol több mint 500 kitelepített keresztény él. A láger a dzsungelben, a thaiföldi határon található. Kakreh Moo (nevét biztonsági okokból megváltoztattuk), a CSI helyi partnere családjával Thaiföldön él, és rendszeresen oszt segélyt a szenvedő embereknek.

Gyanús thaiföldi hadsereg

Mindezt annak tudatában teszi, hogy a menekülttáborban tett látogatás mindig kockázatokkal jár. A thaiföldi katonák minden egyes alkalommal, amikor belép a táborba, szigorúan átkutatják az autóját az ellenőrzőpontokon. „A hadsereg pontosan tudni akarja, mit viszünk be a menekülteknek, és mit viszünk ki a táborból. Egyáltalán nem örülnek annak, hogy támogatjuk a belső menekülteket. De hála Isten jóságos segítségének, eddig mindig átengedtek minket” – meséli az asszony.

A kitelepítettek segélyezése nemcsak nyúlcipőt, improvizációs készséget is igényel. Hisz az embereknek újra és újra el kell menekülniük a táborból, és villámgyorsan el kell bújniuk az erdőben a váratlan támadások miatt.

Élelmiszerosztás helikoptertűzben

A CSI partnere legutóbbi, 2022. július eleji látogatása során a keresztény menekültek messze voltak a tábortól, miközben katonai helikopterek köröztek a rejtekhelyeik fölött. A támadók a belső menekültek tábora körüli célpontokra tüzeltek, és a helikopterekről robbanószerkezeteket dobtak le. A karén keresztényeket támogató lázadó milíciák hat harcosa meghalt. „Mindig hálásnak kell lennünk, hogy az általunk támogatott belső menekültek közül senki sem sérült meg” – jelenti Kakreh Moo. De a rémület mélyen megrémítette a megtámadott karén keresztényeket.

Az életveszélyes katonai művelet közepette Kakreh Moo férjével és csapatával együtt zsákszámra osztott rizst a kitelepítetteknek: „Láttam a katonai helikoptereket, és sietve szóltam a lakosoknak, hogy gyorsan a rejtekhelyen kell szétosztani az élelmet. Még beszéltem, amikor két másik helikopter hangját hallottam, amelyek gyorsan közeledtek.”

Kakreh Moo azonnal leállította az elosztást, és segítőivel együtt visszasietett a kompra, hogy biztonságban visszaérjen a határfolyó thaiföldi oldalára. „Alighogy átértünk, több robbanást hallottunk. Embereket láttunk egy csónakon fehér zászlóval. Csakis azt feltételezhettük, hogy sérültek voltak.”

„Megmentettek minket az éhhaláltól”

Honnan veszi Kakreh Moo a motivációt, hogy segítse a belső menekültek táborában élő rászoruló karén keresztényeket, akik gyakran a túlélésért küzdenek ilyen veszélyek közepette? Nem utolsósorban az emberek nagy öröme és hálája a fizetség – magyarázza. Az egyik hálás segélyezett Saw Way Thaw Heh: „Köszönöm a CSI-nek az élelmiszersegélyt. Bajban vagyunk, és egyáltalán nem érezzük magunkat biztonságban. De az Önök segítségének köszönhetően képesek vagyunk túlélni. Áldottak vagyunk. Megmentettetek minket az éhhaláltól.”

Naw Reeya szintén nagyon köszöni a CSI segítségét: „Van egy fogyatékkal élő lányom. Minden alkalommal, amikor az erdőbe menekülünk, nekem kell cipelnem őt. Mindig sír, ha éhség gyötri. Ezért nagyon hálásak vagyunk az Önök támogatásáért.”

A katonaság brutális hatalomátvétele óta Kakreh Moo és csapata számos segélyszállítmányt juttatott el a belső menekültek táborában élő rászoruló karén keresztényeknek. Főleg ételt, gyógyszereket és főzőeszközöket osztottak ki. A CSI további segélyakciókat tervez.

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.