05. december 2019

Banglades / Nepál: Százezrek váltak hajléktalanná a monszun után

A hatalmas monszunesőzések halált és pusztítást okoztak Nepálban és Bangladesben. Több százezren vesztették el az otthonukat, és semmijük sem maradt. A CSI keresztény partnereivel mindkét helyszínen jelen van, hogy gyorssegélyt nyújtsunk a rászorulóknak.

nep191001prv

Sarita összetörten áll összeomlott kunyhójának törmelékei előtt. A könyörtelen monszunesők megsemmisítették a Nepál délkeleti részén található Ishwarpur szerény házait. A négygyermekes anya a szomszédoknál keresett menedéket. Most a túlélésért küzdenek, de a napi betevő megszerzése is gondot okoz nekik.

A kedvezőtlen körülmények ellenére Sarita hálás, hogy családja túlélte a kegyetlen viharokat. Tudja, hogy azok, akik elvesztették szeretteiket, még tragikusabb helyzetben vannak.

Árvíz sújtotta vidék

Ratankali Chaudhari és férje, Shyam Yadav (Mahottari körzet, Nepál délkeleti részén) szintén gyászol. Fiuk, Kumar nagyapjával, Bacchuval éppen füvet gyűjtött a teheneknek és a kecskéknek. A jószágnak összeszedett takarmánnyal megrakodva hazafelé tartottak. Mint mindennap délután, akkor is át kellett kelniük egy kis folyón hazafelé. „Gyakorlatilag naponta kétszer átlépjük ezt a folyót, és soha nem volt még problémánk vele” – magyarázza szomorúan Ratankali.

De azon a végzetes 2019. július 11-én a heves esőzések kiszámíthatatlan halálos csapdává változtatták a máskor békésen csordogáló folyócskát. Amikor Kumar és nagyapja, Bacchu már a parton álltak, a folyó egyik pillanatról a másikra föléjük tornyosult. Bacchu kétségbeesetten próbálta megmenteni az unokáját. De a szökőár elszakította tőle Kumárt. A gyerek holttestét csak pár nappal később, a baleset helyszínétől két kilométerre találták meg.

A CSI a helyszínen segít

A Nepál délkeleti és Banglades északnyugati részén áradó hatalmas árvizek és földcsuszamlások több mint 200 ember életét követelték, és több tízezer család megélhetését pusztították el. Több mint 400 000 embernek kellett elmenekülnie sérült vagy teljesen elpusztult otthonából. Sokan mindenüket elvesztették. Ráadásul éhínség is pusztít közöttük. A CSI helyi partnerei elutaztak a válságkörzetekbe, ahol élelmiszert, higiéniai termékeket, víztisztító tablettákat és ponyvákat osztottak a túlélőknek. Ezen felül mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb embernek ismét minél hamarabb tető legyen a feje fölött. Sarita és Ratankali családja is kap segítséget.

 

Boksz:

Köszönjük, hogy támogatod az árvízkárosultakat Nepálban és Bangladesben!

  • 000.-Ft – Sürgősségi segély az áldozatoknak.
  • 000.-Ft – Alapvető élelmiszerekre és gyógyszerekre.
  • 000.-Ft – Orvosi kezelésre és újjáépítésre.
Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.