Az adakozók reményt adnak a háborús menekülteknek

A háború Ukrajnában folytatódik. A nagylelkű adományoknak köszönhetően a CSI új reményt tud adni a háború sújtotta ország szenvedőinek. Többek között egy ideiglenes óvodát és egy szükség befogadóközpontot segítünk a háborús menekültek számára.

Zsitomir: a kitelepített gyerekek – akik a városi óvodában föltöltődhetnek – teljes elköteleződést mutattak az ünnepségen. | © spe

Zsitomir városában a CSI helyi partnere, az ukrajnai katolikus egyház szervezete, a Caritas Spes (Szeretet és Remény) által létrehozott ideiglenes óvodába menekült családok gyermekeit fogadják be. A sokféle játék és a kreatív kézművesfoglalkozások fényt visznek sötét mindennapjaikba, és háttérbe szorítják a háborús traumákat. A 2022. június végi záróünnepségen a gyerekek egy az ünnepre begyakorolt táncot adtak elő.

Több száz élelmiszercsomagot is szétosztottak már a gyerekek családjainak és a környező falvak rászorulóinak.

Menedék a családok számára

A Szent Márton Rehabilitációs Központ a kárpátaljai Rativcsi faluban szintén megnyitotta kapuit, hogy ideiglenes szállást nyújtson az ország más részeiből származó mintegy 30 kitelepítettnek. A hálás rászorulók között van a Kovalcsuk házaspár (nevüket biztonságuk érdekében megváltoztattuk), akik ötéves kisfiukkal és idén született ikreikkel fejvesztve szélsebesen hagyták el otthonukat.

Első menedékhelyükön nem volt sem ágy, sem zuhanyozó. A Kovalcsukok ezért annál is inkább hálásak, mert a rehabilitációs központban saját szobát, elegendő élelmet és új ruhákat is kaptak. Emellett kisfiuk a többi traumatizált gyermekkel együtt szakszerű gondozást kap. Időközben a család lakást talált Ungváron.

Vetrocki Melinda, a rehabilitációs központ igazgatója örömtől sugárzó arccal beszél a CSI támogatásáról: „Szívből köszönjük, hogy gondoltak ránk és segítettek nekünk!”

További segítség

A Caritas Spes – a CSI ukrajnai partnere – számtalan önkéntese gyakorlatilag éjjel-nappal folyamatosan azon dolgozik, hogy a helyszínen segítsenek a háború sújtotta menekülteknek. A Svájcból érkező nagylelkű adományoknak köszönhetően partnerünk egy speciális igényű helyi és menekült gyermekek számára létrehozott központot is támogatni tud Munkácson. Továbbá Halocsán (Kárpátalja) egy idősotthonban menekültek tucatjainak befogadóközpontját hozták létre, míg Jablanicában (Ivano-Frankivszk) a belső menekültek egy növényházban dolgoznak. A CSI adományainak köszönhetően liubari (Zsitomir) partnereink egy újabb gyermeknapközit hoztak létre, ahol korrepetálás is folyik. Konotop városában (Szumi) a helyi egyházi közösség is folytat tevékenységeket traumatizált gyermekek gyógyítására. Ezen kívül egy új játszótér is épül. A háború kitörése után Konotopot az oroszok több mint egy hónapig megszállva tartották.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Katasztrófa segély