Az egészségügyi helyzet drámaian romlik

Szíriában – ahol a harcok tovább folynak – a gazdasági embargó és a nemzetközi elszigeteltség miatt már 140% fölött jár az infláció. Ráadásul a szétbombázott országot a szomszédos Libanon pénzügyi összeomlása is sújtja. A CSI helyi partnerein keresztül évek óta támogatja a rászorulókat alapvető élelmiszerekkel és egészségügyi ellátással.

Georges Masri Aleppó melkita érseke

Georges Masri aleppói melkita érsek legutóbb drámainak minősítette hazája egészségügyi helyzetét. A covid világjárványt követően Szíria 14 kormányzóságából jelenleg 13-ban kolera tombol.

A 2011 márciusában kezdődött háború elpusztította vagy megrongálta a vízvezetékeket, a csatornarendszert és a közegészségügyi infrastruktúrát. Ez közvetlenül hozzájárult a járvány kitöréséhez. Szíriában 2 millió belső menekült tengődik egészségre veszélyes túlzsúfolt táborokban, ahol hiányoznak az alapvető víz- és higiéniai szolgáltatások. Egy friss ENSZ jelentés szerint https://reliefweb.int/report/syrian-arab-republic/unicef-whole-syria-situation-report-cholera-10-november-2022 Szíriában a víztisztító telepek több mint kétharmada, a szivattyúállomások fele és a víztornyok harmada megsérült.

 

Megfizethetetlen egészségügy

A melkita érsek kiemelte: „az egészségügyi kezelés megoldhatatlan a Szíriában maradt keresztény családok számára”. Mind többen halnak meg gyógyszerhiány, a megfizethetetlen műtétek, valamint a kórházak és a klinikák leromlott állapota miatt. Különösen az időseket érinti súlyosan a gyógyszerek drágulása – magyarázta Masri érsek. Fadia nővér, a CSI szíriai partnere is megerősíti ezt, hozzátéve: az idős, magányos embereknek a gyógyszerek és élelmiszersegély mellett szükségük van lelkigondozásra is.

 

Lesújtó adatok

A polgárháború 11 éve alatt több mint 7 millióra emelkedett a belső menekültek száma. Több mint 13 millióan szorulnak humanitárius segítségnyújtásra. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) becslése szerint 6,8 millióan külföldre – elsősorban a szomszédos Libanonba, Törökországba és Jordániába – távoztak.

A libanoni gazdasági és pénzügyi válság elmélyülésével nő a nyomás, hogy az országba menekült mintegy 1,5 millió szíriai térjen vissza hazájába.

 

Halálos kór

Rohamosan terjed a kolera Szíriában – figyelmeztet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). A járvány mind újabb és újabb térségekre terjed át – fogalmaz a WHO péntek esti közleményében. A halálozások többségét Aleppó kormányzóságban regisztrálták.

Az egyébként könnyen elkerülhető kolera főként szennyezett vízzel, illetve étellel terjedő, súlyos hasmenést és kiszáradást okozó fertőzés.

A közel-keleti országban ezt megelőzően 2009-ben tört ki kolerajárvány. Most az Eufrátesz folyóba került szennyvíz okozhatta a betegség fölbukkanását. Az aszály miatti alacsony vízszint, a hőhullám és a Törökország által épített gátak csak súlyosbítják a szennyezés okozta problémát. ENSZ adatok szerint a 18 milliós Szíria lakossága több mint egynegyedének (4,5 millió) ivóvízforrása az Eufrátesz. A járvány különösen nagy gondot okoz a menekülttáborokban, ahol amúgy is nehéz tiszta ivóvízhez, illetve higiéniai szerekhez jutni.

 

Továbbterjed

Segélyszervezetek szerint a szomszédos Libanonból és Irakból is jelentettek már kolerás megbetegedéseket. Világszerte éves átlagban 1,3 és 4 millió közé tehető a kolerás megbetegedések és 21–143 ezer közé a kór halálos áldozatainak száma.

 

Hogyan segíthetek?

Szíriában az idősek – beleértve a keresztényeket is –, különösen szenvednek a háború következményeitől. Sokan magányosan élnek, mert gyermekeik messze laknak. Fadia nővér, a CSI partnere – aki az északkelet-szíriai al-Haszaka tartományból származik – 15 évig élt Libanonban, mielőtt hazahívták. Önkénteseivel együtt rendszeresen látogat több mint 80 elhanyagolt idős embert Tartúsz tartomány tíz keresztény falvában, hogy gyógyszerrel és élelemmel lássa el őket. https://www.csi-magyarorszag.hu/…/szemelyes-torodes-es…/

Köszönjük, hogy támogatod a CSI szíriai munkáját!

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.