A remény legyőzi a félelmet

Miután kiszabadult a börtönből, Nabeel Masih újra megtalálta helyét a szabad életben. A keresztény fiú fodrász szakmunkásképzőbe jár, emellett angolt, matematikát és urdu nyelvet tanul. De a bíróság előtti kötelező rendszeres megjelenés nagyon megterheli. Attól is fél, hogy el kell hagynia az otthonát. A CSI Pakisztánban találkozott vele.

Nabeel Masih büszkén mutatja új motorját, amivel naponta munkába jár. | © CSI

Nabeel Masih büszkén mutatja új motorját, amivel naponta munkába jár. | © CSI

Több év börtönbüntetésre ítélték, ebből több mint négy évet töltött magánzárkában (a CSI rendszeresen beszámolt erről). Óvadék ellenében végül 2021. március 18-án szabadlábra helyezték.

Nem volt könnyű találni valakit, aki kezességet vállalt érte. Végül egy gazdag keresztény védelmébe vette, és kifizette az óvadékot.

A veszély nem múlt el

Szabadulását a bíró így is súlyos feltételekhez kötötte. Nabeelnek kéthetente meg kell jelennie a bíróságon, hogy bizonyítsa, nem hagyta el az országot. A bíróság Bhattokiban található, közel ahhoz a helyhez, ahol Nabeel korábban élt.

A fiú ügyvédje védence fölmentését kéri, és jelenleg azért kampányol, hogy Nabeel mentesüljön a bíróság előtti megjelenés kötelezettsége alól.

Ez azért nagyon fontos, mert minden egyes alkalommal, amikor a fiú megérkezik a bíróságra, már nagy fölhergelt tömeg várja, akik zaklatják és vádolják őt. Ezért a Nabeelt kísérő CSI partnerek személyes biztonságuk érdekében mindig hoznak magukkal egy rendőrt. Az állami biztonsági szolgálat viszont semmit sem tesz védelmük szavatolása érdekében.

Nabeel a testvéreitől tanult meg motorozni. 2022. január végén a CSI vett neki egy motort, azzal jár egy keresztény fodrászhoz, hogy kitanulja a szakmát. Ezt követően továbbra is ott fog dolgozni. „Angolt, matematikát és urdu nyelvet is tanulok egy magántanártól naponta két órán át. Nagyon szeretek tanulni” – meséli boldogan.

Nabeel még mindig egy teljesen más területen küzd: „Nem érzem magam biztonságban, amikor e kell hagynom a házunkat. Félek, hogy valaki felismer.” Otthon is inkább egyedül marad a szobában. „Ez biztonságérzetet ad nekem.”

A különbség az elmúlt évekhez képest nem is lehetne nagyobb: a börtönben kétségbeesetten szeretett volna emberi arcot látni. De idővel hozzászokott a magánzárka elszigeteltségéhez. Ezért van az, hogy most inkább egyedül érzi jól magát.

Nabeel élete megváltozott a börtönben töltött négy év során. Most időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a szabad világhoz.

A CSI továbbra is támogatja őt és családját.

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.