A népirtás szünetel – a CSI a helyszínen segít

A közös azeri-török erők heteken át bombázták Hegyi Karabahot. Oroszország 2020. november 9-én kikényszerítette a tűzszünetet. Azerbajdzsán ma Hegyi Karabah nagy részét uralja. A CSI a helyszínen segít.

Adomány
x10_Sona.jpeg.pagespeed.ic_.dwmAL4zvn0

Az örmények elsőként tértek át a kereszténységre 301-ben. Az örmény történelem elválaszthatatlan a nemzeti Apostoli Egyháztól, különösen az örmény államiság elvesztése (1375) után. A 11. századtól kezdve a dél-kaukázusi törzsterületükrõl származó örmények szétszóródtak Eurázsia hatalmas területein Észak-Amerikáig, menekülés, kitelepítés, munkamigráció, deportálás és az oszmán-török ​​népirtás következtében.

Az első világháború közepén az akkori Oszmán Birodalom vezetői úgy döntöttek, hogy elpusztítják Törökország keresztény lakosságát. Több mint egymillió örmény vesztette életét a későbbi mészárlások és deportálások során.

A háború végén az Oszmán Birodalom összeomlott, és Oroszország elfoglalta az örmények hazájának egyik utolsó, a Kaukázusban fennmaradt részét, az Örmény Köztársaságot. A karabahi régió – a köztársaság része – lakosságának 90%-a örmény volt. A mai Örményország és Hegyi Karabah csak kis része annak a területnek, ahol az örmény történelem az elmúlt kétezer évben zajlott.

Sztálin beolvasztotta Hegyi Karabahot az Azerbajdzsán Muzulmán Tanácsköztársaságba, amelyet Oroszország is meghódított. Ezután a karabahi örményeket szülőföldjükön 70 éven át kegyetlenül elnyomták. Az örményeknek föl kellett adniuk a Nyugathoz kötődő demokratikus állam álmát.

Hat éves háború

A Szovjetunió 1980-as évek végi összeomlása után Örményország és Azerbajdzsán független lett. Ám a hegyi karabahi keresztény örmények el akartak válni a muszlim Azerbajdzsántól, amely ezért megpróbálta megtisztítani a régiót az örményektől. Az ország számos pontján rendezett pogromok során több százezer örményt űztek el otthonukból. Az örmények elleni népirtás újra megkezdődött.

Hegyi Karabah az Örmény Köztársaság támogatásával ellenállt. A harcok 1988-tól 1994-ig tartottak, tízezrek halálát okozva. Több mint egymillió örmény és azeri vált földönfutóvá. A háború legbizonytalanabb szakaszában, amikor Hegyi Karabahot az azeri fegyveres erők blokád alá vették, a CSI légi szállítmányokkal juttatott létfontosságú élelmiszert és orvosi eszközöket az ostromlott területre. 1994-ben Örményország, Azerbajdzsán és Hegyi Karabah aláírta a fegyverszünetet. Hegyi Karabah de facto független köztársaság lett.

Súlyos támadások

  1. szeptember 27-én Azerbajdzsán újabb támadást indított Hegyi Karabah ellen. Törökország légicsapásokkal és drónokkal támogatta az inváziót. Ráadásul több ezer dzsihádistát csempészett Szíriából Karabahba. Az iszlámisták olyan videókat töltöttek föl a netre, amelyeken örmény holttestek láthatók.

Az azeri erők Hegyi Karabahban kivégezték az ottmaradt örmény civileket és harcosokat. A 150 000 karabahi örményből több mint százezren menekültek el Örményországba. A CSI együttműködik a helyi egyházzal, hogy ruhát, ételt, gyógyszert és menedéket biztosítsunk nekik.

Az egyik család elmesélte, hogyan menekültek el Susi városából a háború első napján. A bombazápor közepette éppen hogy sikerült némi élelmiszert becsomagolniuk. Miközben a határ túloldalán lévő Goris felé hajtottak, a család imádkozott, hogy ne érje bombatalálat őket. Örményországba érkezésük után az apa egyedül tért vissza Susiba harcolni.

Törökország és Azerbajdzsán jelentős katonai segítséget kap az Amerikai Egyesült Államoktól, és szoros gazdasági és katonai kapcsolataik vannak Európával is. Egy határozott, egységes nyugati válasz megállíthatta volna az inváziót.

Bizonytalan jövő

Az örmény haderő november 9-én egy Azerbajdzsán elleni totális támadással fenyegetett. Oroszország ekkor közbelépett és kikényszerítette a tűzszünetet. Azerbajdzsán végleg megkapta Hegyi Karabah nagy részét.

Több ezer örmény számára ez a haza elvesztését jelentette. A menekülők végső kétségbeesésükben autóba pakolták holmijukat, és fölgyújtották házaikat, hogy lakhatatlanná tegyék őket az azerbajdzsánok számára. Több ezer örmény, aki addig soha nem hagyta el hazáját, most menekülésre kényszerült.

Az Azerbajdzsánnak átengedett területen számos örmény templom, köztük az 1. században épült dadivanki kolostor áll. Az örmények attól tartanak, hogy az azeriek elpusztítják a november 26-án rendezett körülmények között kiürített és átadott szent épületeket.

A CSI segít és osztozik a gyászukban

A CSI az összecsapások kiújulása óta támogatja a keresztény örményeket. Közbenjárunk az USA és Európa vezető politikusainál, egy megfelelő béke kidolgozása érdekében. A tűzszünetről szóló, 2020. november 9-i döntés után a CSI továbbra is több tízezer hajléktalanná vált örményt támogat.

 

A CSI az örményekkel együtt gyászol. Eltökéltségünk, hogy humanitárius segítségnyújtás és politikai érdekképviselet révén segítsünk szülőföldjükön maradni, továbbra is megingathatatlan.

Köszönjük, hogy támogatod az örmény keresztényeket!

CSI adományszámla: OTP Bank

HUF 117 070 24-204 527 08

EUR IBAN HU71 1176 3079 1181 8887 0000 0000

Swift code: OTPVHUHB

Viz Péter / CSI

www.csi-magyarorszag.hu

Ingyenes hírlevél rendelés:

peter.viz@csi-magyarorszag.hu

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.