A CSI légihidat sürget az ostromlott keresztény régióba

John Eibner, a Christian Solidarity International (CSI) elnöke és Baroness Cox, a brit Lordok Háza tagja 2023. január 17-én levelet írt Joe Biden elnöknek, amelyben kérik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában kezdeményezzen határozatot az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah, a 120 000 örmény kereszténynek otthont adó régió körül fölállított blokád megszüntetésére.

A kereszténység gyökerei Hegyi-Karabahban a 4. századig nyúlnak vissza. Azerbajdzsán elzárja az Örményország és Hegyi-Karabah közötti egyetlen összeköttetést. | Fotó: Pexels/Vladimir Konoplev

A kereszténység gyökerei Hegyi-Karabahban a 4. századig nyúlnak vissza. Azerbajdzsán elzárja az Örményország és Hegyi-Karabah közötti egyetlen összeköttetést. | Fotó: Pexels/Vladimir Konoplev

 

Ha Azerbajdzsán ezt elutasítja – írják –, a határozatnak engedélyeznie kellene egy humanitárius légifolyosót.

„Ön az első amerikai elnök, aki elismeri az örmény népirtást” – írta Eibner és Cox az USA elnökének.

„Kérjük, ne engedje, hogy az Ön hivatali idején újabb örmény népirtás történjen.”

2022. december 12-én azerbajdzsán „aktivisták” és katonák lezárták a Lachin-folyosót, az egyetlen utat, amely az örmény többségű Hegyi-Karabah régiót összeköti az Örmény Köztársasággal, és így a külvilággal. Azerbajdzsán emellett elvágta a régió áram-, gáz- és internetkapcsolatát is.

Ennek következtében Hegyi-Karabahban elfogy az élelmiszer, az üzemanyag és az alapvető gyógyszerek. Ráadásul mivel egyre kevesebb az áram és a fűtőanyag, sok embert, különösen a szegényeket és az időseket fenyegeti az a veszély, hogy a fagyos téli hidegben kihűlnek.

Azerbajdzsán 2022 szeptemberében provokálatlan támadást indított az Örmény Köztársaság elleni. Ezt megelőzte Törökország – Azerbajdzsán szövetségese – 2020 szeptember-novemberében a hegyi-karabahi örmények elleni 44 napos agressziós háborúja. Mindkét háborúban az azeri erők jól dokumentált háborús bűnöket követtek el az örmények ellen, a 2020-as háború pedig örmények tízezreinek etnikai tisztogatását okozta.

Azerbajdzsán 1989-1994-es etnikai tisztogatási sorozata a térségben élő örmények ellen szintén blokáddal kezdődött.

2022. december 19-én a Christian Solidarity International (CSI), a Humanitarian Aid Relief Trust (HART) hét másik civil szervezettel együtt közös népirtási figyelmeztetést adott ki a hegyi-karabahi örmény keresztények ügyében.

„A cselekvés elmulasztásának világtörténelmi következményei lesznek” – figyelmeztet Cox és Eibner. „Ha Azerbajdzsánnak sikerül meghódítania Hegyi-Karabahot, tömeges etnikai tisztogatásra kerül sor, az emberiség közös kulturális örökségének egy felbecsülhetetlen értékű része megsemmisül, és a diktatúrák mindenütt megtapasztalják, hogy az agressziót a mai nemzetközi rendben jutalmazzák.”

John Eibner és Baroness Cox levele Biden elnökhöz

 

 

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Katasztrófa segély