A CSI és a HART az USA, Franciaország és Oroszország közbenjárását kéri

A CSI és stratégiai partnere, a HART felszólítja az Amerikai Egyesült Államokat, Oroszországot és Franciaországot – az EBESZ minszki csoportjának társelnökeit –, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a hegyi-karabahi válság megoldása érdekében.

Hegyi-Karabah: A CSI és a HART az USA, Franciaország és Oroszország közbenjárását kéri

John Eibner (balra) és Caroline Cox. | © CSI

Sajtóközlemény

John Eibner, a CSI nemzetközi elnöke és Baroness Caroline Cox, a HART alapító elnöke sürgette az Amerikai Egyesült Államokat, az Orosz Föderációt és Franciaországot – az EBESZ minszki csoportjának társelnökeit –, hogy azonnal tegyenek lépéseket a hegyi-karabahi válság megoldása érdekében.

A Minszki Csoportot az EBESZ 1992-ben hozta létre azzal a céllal, hogy elősegítse az Azerbajdzsán és Örményország közötti, a dél-kaukázusi Hegyi-Karabah vitatott területével kapcsolatos konfliktus békés, tárgyalásos rendezését.

A folyamat alapjául szolgáló, elfogadott madridi elvek a következők: Az 1975-ös Helsinki Záróokmányban foglaltak szerint az erőszak és az erőszakkal való fenyegetés mellőzése, a területi integritás, valamint a népek egyenlő jogai és önrendelkezése.

 

Sürgős cselekvésre van szükség

Antony Blinkenhez, Catherine Colonnához és Szergej Lavrovhoz – az USA, Franciaország és Oroszország külügyminisztereihez – intézett levelében a CSI és a HART rámutat a sürgős cselekvés szükségességére, tekintettel az Azerbajdzsán által elkövetett agresszióra, amely magában foglalja a Lacsin-folyosó illegális blokádját és az Örményországba való katonai behatolást.

„Miközben ezt írjuk, Azerbajdzsán fokozza agresszióját Hegyi-Karabah és az Örmény Köztársaság népe ellen. 120.00 karabahi örmény keresztény etnikai/vallási tisztogatása fenyeget.”

Eibner és Cox szerint a Minszk-csoport társelnökei nem teljesítették megbízatásukat, amióta Azerbajdzsán 2020 szeptemberében ismét háborút indított Hegyi-Karabah ellen. Szerintük a folyamat, amelynek vezetésére a társelnökök kaptak megbízást, leállt, ami a globális biztonság rovására megy. „A nyers erő most már nemcsak Ukrajnában, hanem Hegyi-Karabahban és az Örmény Köztársaságban is a helsinki záróokmányon alapuló megoldásokkal szemben érvényesül” – írják.

 

Rendkívüli ülés

Levelük végén a társelnököket sürgetik, hogy „a Minszk-csoport rendkívüli de-eszkalációs ülésének összehívásával” élénkítsék a békefolyamatot, és „erősítsék meg elkötelezettségüket, hogy közösen keressenek politikai megoldást Hegyi-Karabah és az Örmény Köztársaság előtt álló egzisztenciális válságra a madridi elvek alapján, beleértve a veszélyeztetett karabahi nép önrendelkezési jogát”.

A CSI és a HART akciója egy nappal azután történt, hogy az amerikai kongresszus emberi jogi bizottsága meghallgatást tartott Hegyi-Karabah népének védelméről. A CSI, a HART és a Save Karabakh koalíció más tagjai február 23-án kérték meghallgatást.

Sajtóközlemény

Levél az USA külügyminiszteréhez

Levél Catherine Colonna, Európa-ügyi és külügyminiszter asszonyhoz

Levél Lavrov orosz külügyminiszterhez

Brownback nagykövet felszólal a kongresszusi meghallgatáson

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.