15. december 2020

Egy szemorvos a szankciók eltörléséért

Az utóbbi időben fölerősödtek a közel-keleti országok ellen régóta tartó gazdasági büntetőintézkedések eltörlését követelő hangok. A CSI aleppói partnere, dr. Nabil Antaki szerint jó oka van a korlátozások lakossággal történő következetes betartatásának: „Infrastruktúránk szinte teljesen megsemmisült a háborúban.” „A nemzetközi Caritas is követeli a Szíria elleni szankciók föloldását” – nyilatkozta Aloysius John, a szervezet főtitkára a Vatikáni Rádiónak adott interjújában.

Merry-Christmas

A Vatikán Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériuma (minisztériuma) egyházi tisztviselőkkel és szakértőkkel tárgyalt a két válságban lévő közel-keleti ország helyzetéről; a háború, a gazdasági krízis, és a járványok okozta pusztításról. „A konferencia fő célja fölhívni a figyelmet arra, hogy a szíriai és az iraki egyház a Caritas-szal együttműködve mit tesz a rászorulókért, és beszélni az emberek szenvedéseiről.”

Szíriában a tél az ajtón kopogtat, és egyre kevesebb az élelmiszer”

Szíriában a háború ma is tart, miközben a tél már az ajtón kopogtat. A lakosság egyre nehezebben jut hozzá az élelmiszerhez, a higiéniai cikkekhez és az ivóvízhez.

Irakban hasonló a helyzet. A Caritas hosszú távú projektjeinek célja a lakosság méltóságteljes életének biztosítása.” Remélik, hogy a jobb életfeltételek Szíriában és Irakban lefékezik a keresztények elvándorlását, akik jelenléte mindkét országban jelentősen csökkent az elmúlt években.

A Szíria elleni nemzetközi gazdasági szankciók, amelyeket az ENSZ nem hagyott jóvá, már eddig is emberek ezreit pusztították el – figyelmeztet Nabil Antaki szemorvos, a CSI partnere. – Jó lenne, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok mihamarabb megszüntetné ezeket a szankciókat.”

Hasonlóan látja a helyzetet Aloysius John, aki elmondja, hogy a Caritas együttműködik a külföldi egyházsegélyező szervezetekkel is: „Nehézségekbe ütközünk – főleg a gazdasági szankciók miatt! Ez hatalmas probléma, amely megakadályozza, hogy segítsünk a lakosságnak. Követeljük az egyoldalú intézkedések azonnali feloldását a lakosság szenvedéseinek enyhítése érdekében! Itt az ideje, hogy szót emeljünk a szenvedőkért!”

Szíria előbbre jár, mint Irak”
Szíria megelőzte Irakot, ahol a szegénység problémája „még nem megoldott”. A Vatikán pontosan ezért akarja együtt kezelni a két országot: a Szíriában szerzett tapasztalatok Irak
ban is segíthetnek.

Szíria manapság három problémával küzd: először a háború és a folytatódó erőszak. A lakosság félelemben él, sokan elmenekültek. Aztán ott a gazdasági probléma, amelyet a nemzetközi embargó okoz. Ennek eredményeként a lakosságnak még a túléléshez sincsenek eszközei, mert a fizetések elviselhetetlen szintre zuhantak. Nincs pénz, nincs likviditás. Harmadszor: a koronajárvány számos nehézséget okoz, hisz a lakosság jelenlegi életkörülményei miatt különösen ki van téve a fertőzés kockázatának. “

A CSI projektjei szintén érintettek

A CSI több, a koronavírus terjedése elleni védelemről szóló projektjét is érintik a megszorítások. Partnereinknek ezért kreatívnak kell lenniük, hogy karácsonykor is folytathassák a munkát. A CSI a pandémia szíriai terjedése elleni küzdelemben, amely dr. Nabil Antaki szerint végzetes következményekkel járhat, támogatja az aleppói örmény protestáns közösséget is. Helyi partnereink élelmiszert és gyógyszereket osztanak szét az embereknek, akik a kijárási tilalom miatt egyre súlyosabb helyzetbe kerülnek. Az aleppói örmény evangélikus „Béthel Poliklinika” orvosi és ápolói csapata profin kezeli a Covid-19 terjedésének kockázatát. Állandó kapcsolatban állnak az egészségügyi hatóságokkal. A koronavírustól és más betegségektől szenvedők számára pedig ingyenes orvosi ellátást biztosítanak.

Köszönjük, hogy segíted a közel-keleti keresztényeket!

CSI adományszámla: OTP Bank

HUF 117 070 24-204 527 08

EUR IBAN HU71 1176 3079 1181 8887 0000 0000

Swift code: OTPVHUHB

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.